Gert’s Zonnepanelen (en dergelijke)

De huidige opstelling bestaat uit:
5 stuks 225Wp panelen met hellingshoek 35°, richting=22° (22° westwaarts vanuit het zuiden gezien; ZZW).
8 stuks 240Wp panelen met hellingshoek 27°, oriëntatie=112° (90° haaks op de andere panelen, richting het westen; WNW)

Sinds 1 augustus 2011 staan er 5 zonnepanelen van het type Solarworld Sunmodule SW225 Poly op het platte dak.
In maart 2012 zijn twee bakken verplaatst omdat er schaduw op viel.

Op 13 augustus 2016 zijn er 8 panelen van het type Aleo S18.240 bijgeplaatst op een schans richting het westen (West-Noordwest).
De ruimte op het dak is beperkt, dus deze twee opstellingen zijn de beste mogelijkheden. Aan de oostkant van de woning is geen plaats.

Zie hier de foto’s van de oorspronkelijke- en huidige opstelling.

De panelen zijn als twee aparte strings aangesloten op een SolarMax 2000S inverter.
Deze kan volgens specificatie minimaal 1800W en maximaal 1950W leveren, echter op de eerste dag van ingebruikname van de 8 panelen (26-8-2016) blijkt de inverter het vermogen af te kappen op circa 1450W met de melding “Maximum DC ingangsvermogen”. Mogelijk komt dit door de hoge omgevingstemperatuur (circa 30graden) en de beperkte koelingsmogelijkheden van de inverter.

Hier staan foto’s van een weerstation gemaakt met Arduino compatibele componenten.
De doelstelling was het meten van de temperatuur van de panelen.
De gebruikte sensoren staan het toe om daarnaast ook de buitentemperatuur, de luchtvochtigheid en de luchtdruk te meten.
Het weerstation genereert een webpagina en stuurt de meet-data naar de MySQL server waar ook de logging van de inverter naartoe gaat.

De webpagina die de statistieken weergeeft draait op een Raspberry Pi.
De Solarmax Watcher applicatie is aangepast zodat de weerdata uit een tweede SQL database weergegeven wordt.

2016-09-10     Vandaag de inverter via een 10Mbit ethernet hub aangesloten (geen switch) omdat de laatste tijd steeds vaker de ethernet poort van de inverter er overdag mee stopte. De inverter logt intern verder, maar de communicatie met de ethernet poort valt weg. De verbinding kan alleen hersteld worden door de inverter uit- en aan te zetten. De afgelopen maanden was de inverter via een 1Gbit switch aangesloten. Daarvoor zat er een 10/100Mbit switch voor, en die verloor slechts af en toe de verbinding. De ethernet poort van de inverter was altijd al instabiel.

2016-09-11     Al na 1 dag de 10Mbit ethernet hub vervangen door de 10/100Mbit switch omdat met de hub de verbinding nog veel vaker wegviel (maar zich wel weer herstelde).

2017-04-22     Geen wijziging aan de zonnepanelen, maar vanaf nu wordt opgewekte en verbruikte energie in de grafiek weergegeven. Op de kWh meter (Ferraris / draaischijf) zit nu een pulsenteller mbv Arduino welke de pulsen logt naar MySQL.

2017-05-17     Bestuderen van energieverbruik leert dat alle permanent actieve apparaten bij elkaar 4,5kWh per etmaal verbruiken. Hiertoe horen koelkasten, laders, voedingen, pomp vloerverwarming etc. Alleen de pomp van de vloerverwarming (40W continu) gebruikt al bijna 1kWh/etmaal. De pomp wordt nu geschakeld d.m.v. 2 Arduino Nano’s die communiceren via Ethernet/IP op basis van de activiteit van de pomp van de CV ketel.

2017-08-05     Na terugkomst van vakantie bleek de CV ketel overleden te zijn. Die is vervangen, en daarbij heeft de monteur de connectoren van de inverter die daarnaast hangt afgebroken. Om de inverter te repareren heb ik deze uit elkaar gehaald en de connectoren vervangen. De inverter blijkt een heel gevoelig apparaat te zijn die bij opstarten meet of de interne isolatie goed is (hij meet lekstromen) en hij vond dat het niet goed was.
Pas bij de 5e keer uit- en in elkaar halen, na alles zorgvuldig schoongemaakt te hebben deed hij het weer. Waarschijnlijk was het ‘lek’ een aluminiumsnipper die losgekomen is uit schroefdraad in de behuizing, deze zat op een isolatieplaatje onder 1 van de powertransitoren.
Het belangrijkste dat ik ontdekt heb is dat de twee strings op de inverter domweg parallel geschakelde aansluitingen zijn, er zit dus niets intelligents achter. Het verklaart ook de melding “Maximum DC ingangsvermogen”;  de twee strings die parallel staan leveren elk een stroom van maximaal 8A terwijl de inverter maximaal 11A aankan. Eigenlijk zou er een nieuwe inverter bij moeten, maar die kosten haal je er nooit uit.

2017-09-12     De  temperatuur en luchtvochtigheidssensoren stopten er een paar dagen geleden mee. De onbeschermde pootjes van de DS18B20 en DHT22 sensors waren na ruim een jaar doorgerot. Nieuw meetdoosje met meer sensoren (o.a. windrichting/snelheid/fijnstof/NOx/UV+IR+lichtsterkte/geigerteller ligt klaar, maar vraagt nog even tijd.

Mijn mail-adres is de hostnaam gevolgd door de provider.